Formda ve Tutkulu Kalmak

Formda ve Tutkulu Kalmak

 

Birçok tenisçi belirli aralıklarla kendi gelişimini aklından geçirmiştir.  Gelişimi sağlamanın farklı yolları olabilir; ders almak, kondisyon antrenmanlarına başlamak, farklı turnuvalarda ve maçlarda yer almak ile farklı mecralardan tenis izlemek olarak değerlendirilebilir.  Sonunda esas amacın şu olduğunu hatırlamak gerekir; ait olduğumuzu hissettiğimiz seviye için ne yapacağız ve nasıl yol alacağız.  Elbette, arzulanan o seviyeye ulaşıldığında bizi o seviyeye getiren sorumluluğu, bağlılığı, iş ahlakını ve o bir tür açlığı da unutabilmekteyiz. Yenmek için gözümüzün önünde olan oyuncular yanımızdan geçmeye başlar. Bu noktada birçok oyuncunun elbette cesareti kırılır ve oyundan da çekilebilir. Bunu büyük bir kayıp olarak görmeliyiz. Tenisin içinde olan oyunu, sosyal bağlantıları, rekabeti, egzersizi, kişisel mücadeleleri ve daha fazlasını gerçekten seviyorsanız bunu kolayca vazgeçilecek bir noktadan çekerek, bunu aksine kendimizi yeniden keşfetmek için bir neden olarak kullanabilmeliyiz.

 

Tenis ömür boyu sürecek bir alışkanlıktır. Oyununuza yardımcı olacak başka şeyler yapmaya başlayın. Gücünüzü ve dayanıklılığınızı artırmak için yürümeye başlayın, farklı çalışmaların içine girin ya da farklı topluluklara katılın. Tenis dediğinizde sürekli tenis olması gerektiğini düşünmeyin. Bu bir tür film yapımına benzer. Her elma dediğimizde elmayı göstermek zorunda olmadığımızı bilmeliyiz. Teniste de tutkuyu sağlayacak farklı değişkenleri üretip yararlanabilmeyi akla getirebilmeliyiz. Oyununuza eklediğiniz yeni vuruşlarda ya da oyununuzdaki tutarlılık ile güven kazanmak, bazı zayıf yönlerinizi geliştirmek için çevrenizdeki arkadaşlarınızla haftada bir kez de maç dışında oyunlar ya da buluşmalar ayarlamayı akla getirin. Elbette, diğer bir yandan da diyetinize dikkat edin, bisiklete binin, esnekliği artırmak için yoga ve pilates gibi çalışmaları deneyin ve en önemlisi haftalık programınızda da bir yerleri olsun; bunları sadece gelişmenize yardımcı olmak için değil, aynı zamanda odaklanmış ve motive kalmanıza yardımcı olmak için de değerlendirin. Bu önerilerden herhangi birini ya da birkaçını haftalık rutininize dahil etmek, fiziksel kondisyonunuzu korumanıza ve oyununuzu geliştirmenize yardımcı olacaktır. Oyununuzu sürdürerek sonuçta hem zihinsel hem de fiziksel olarak daha mutlu ve sağlıklı olacağınızı görecek, bir yandan da farklı sosyal bağlar geliştireceksiniz.

 

Bizler zaman zaman vazgeçmeyi daha kolay bir seçenek gibi görebiliyoruz. Bu noktada, "kullan ya da kaybet!" ifadesini hatırlayalım. Farklı birçok açıdan çeşitli seçenekleri hem tenis içinde, hem de tenisin çevresinde "kullanmayı" kendimize borçlu olduğumuzu hatırlayabilmeliyiz.

 

Teniste çoğu zaman sizin felsefenize, oyun planınıza ya da fiziksel yeteneğinize sahip olmayan bir oyuncuyla partner olduğunuz durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Böylesi bir durum, sizin için olduğu kadar partneriniz için de sinir bozucu olabilir, çünkü onlar da sizin seviyenizde oyun oynama baskısı ile karşı karşıya kalabilirler. Böylesi durumlarda da kolayca güvenlerini kaybedebilirler ve normal oyunlarına dahi ulaşamayabilirler; sizden gelecek herhangi bir ek baskının da faydası olmayabileceğini de düşünebilmeliyiz. Lütfen unutmayalım, muhtemelen siz de onların yerinde olmuşsunuzdur ve bunun nasıl bir his olduğunu zaten hali hazırda biliyorsunuzdur. Peki, böylesi bir durumda ne yapmalıyız diye de haliyle sormalıyız?

 

Öncelikle karşımızdaki partnerlerimize koçluk yapmaya kalkmamalıyız.

Eğer temel amaç keyif almak ise oyununuzu ve stratejinizi onlarınkine uyacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

 

Olumlu şekilde destekleyen ve cesaretlinden, bir yandan da abartılı bir vurguya kaçmayan "güzel vuruştu" gibi olumlu ve sade ifadeleri paylaşın. En önemlisi, bir vuruşun daha iyi olabilmesi için hareketleri, tutuşları, vuruşları düzeltmeye kalkmayın.

 

Sık sık bir araya gelip oynadığınız biriyse belki sizden daha iyi birilerini ekibe arada dahil edebilirsiniz. Bu sayede arzuladığınız değişimin yükü o daha iyi oyuncunun üzerinde olur ve siz yükten kurtulmuş olursunuz. Böylece de daha çok arkadaşınız olur ve daha fazla eğlenebilirsiniz.

 

Tenis oynamaya başladığınızda bunun sadece eğlenceli ve sosyal bir durum olduğunu hayal edin. Belli zamanlarda oynadığınız teniste skoru unutun. Hatta, partneriniz için maçı ya da o rutin tenisi eğlenceli hale getirmek için neler yapabileceğinizi düşünün. Bu bir anlamda onun da rahatlamasına yardımcı olacaktır.

 

Zaman zaman tenise ara verebiliriz; ya da ara vermiş olabilirsiniz. Yeniden başladığınızda ya da uzun bir aradan sonra oyuna geri döndüğünüzde, doğal olarak oyundaki zayıf halkanın siz olduğunuzu unutmayın. Bazen oyununuzu sürekli konuşup analiz eden ya da kaçırılan her atıştan sonra size bir anlamda koçluk yapmaya çalışan biriyle sıkışıp kaldığınızı hissedebilirsiniz. Bu özellikle çiftler tenisinde daha da yoğun yer bulabilir. Sizden farklı oynayan biriyle oynarken hiç olmazsa siz o kişi olmayın. Bir şey söyleme ihtiyacı hissediyorsanız da mümkün olduğunca olumlu şeyler söyleyin. Özellikle yeniden tenise dönüşlerde yer bulan o zor geçişler sırasında nazik ve güven verici partnerleri düşünün; onlar ile tenis oynamayı önceliklendirmeye çalışın.

 

Unutmayın, öncelikle kendi deneyimlerinizden de yararlanabilirsiniz. Düzenli tenis oynadığınız partnerinizin ya da başka birinin tenisten keyif almasına yardımcı olmak için yaşadığınız kendi olumlu deneyimlerinizi kullanın. Keyifli tenisler.